Tuesday, December 08, 2015

10 NASIHAT UNTUK YANG BERUMUR 50 TAHUN KE ATAS - PROF DR HARLINA SHIRAJ

Nasihat dari Prof Dr Harlina Shiraj
10 Nasihat untuk yang umur dah 50 tahun ke atas
Yang dah 50 tahun tu mula-mulalah berlatih
Yang dah hampir 50 tahun boleh bersedia
Yang lambat lagi nak ke umur 50 tahun boleh kongsi dan bantu nak ayah jika masih ada.

1. Fokus pada nak menggembirakan orang lain.Sekarang bukan masa untuk cari harta saja.

2. Rancang macamana nak belanjakan duit simpanan.Anda patut gembirakan hidup anda dan ganti apa yang tak dapat buat sebelum ini,kalau mampu pergilah melancong.Jangan tinggalkan apa-apa kepada anak-anak yang boleh buatkan anak-anak bergaduh.Dengan meninggalkan sesuatu akan bawa masalah bila anda sudah tiada nanti.

3. Lakukan pada saat ini dan sekarang,bukannya semalam dan esok.Hanya hari ini sahaja yang boleh anda kawal.Semalam telah pergi dan esok mungkin tak akan berlaku.

4. Bergembira dengan cucu-cucu (jika ada) tapi jangan jadi fulltime babysitter.Itu bukan tanggungjawab anda untuk jaga mereka.Jangan rasa bersalah tak jaga anak sesiapa pun termasuk cucu sendiri.Tanggungjawab anda adalah terhadap anak-anak anda.Selepas mereka dewasa dan menjadi ibubapa,tugas anda telah tamat.Biarkan anak-anak anda sendiri yang jaga anak-anak mereka.

5. Terima kelemahan fizikal,sakit dan lain-lain kesakitan fizikal.Ia adalah sebahagian daripada proses meningkatnya umur.Bersyukur dengan keupayaan kesihatan yang anda ada.

6. Kenali siapa diri anda dan apa yang anda ada sekarang.Berhenti melakukan apa yang tiada pada anda.Jika anda tak dapat apa yang anda nak,ketahuilah itu semua dah terlambat.

7. Berbahagialah dengan pasangan anda,anak-anak,cucu-cucu dan rakan-rakan anda.Mereka yang betul-betul sayangkan anda,sayang diri anda seadanya bukan apa yang anda ada.Mereka yang sayangkan anda kerana apa yang anda ada,mereka itu tak ikhlas,hanya berpura-pura dan anda pasti tahu siapa mereka sekarang.

8. Memaafkan dan terima kemaafan.Maafkan diri sendiri dan orang lain.Lapangkan minda dan hati.

9. Berkawanlah dengan kematian.Ia kitaran semulajadi dalam kehidupan.Jangan takut akan ia.Kematian adalah permulaan hidup yang baik.Jadi bersedialah,bukan untuk mati tetapi untuk hidup bertemu dengan Yang Maha Esa (Allah SWT)

10. Hiduplah dengan aman bersama Yang Maha Esa.Untuk DIA lah yang anda ada setelah anda meninggalkan dunia ini.

Sumber : PROF DR HARLINA SHIRAJ

No comments:

Post a Comment