Saturday, March 27, 2010

solatlah pada waktunya....

Setiap peralihan waktu solat sebenarnyamenunjukk an perubahan tenaga alam ini yang boleh diukur dan dicerapmelalui perubahan warna alam. Fenomena perubahan warna alam adalahsesuatu yang tidak asing bagi mereka yang terlibat dalam bidangfotografi.

Segerakan Solat Pada Waktunya

Waktu Subuh

Padawaktu Subuh alam berada dalam spektrum warna biru muda yang bersamaandengan frekuensi tiroid yang mempengaruhi sistem metabolisma tubuh.

Jadiwarna biru muda atau waktu Subuh mempunyai rahsia berkaitan denganpenawar/ rezeki dan komunikasi. Mereka yang kerap tertinggal waktuSubuhnya ataupun terlewat secara berulang-ulang kali, lama kelamaanakan menghadapi masalah komunikasi dan rezeki.

Inikerana tenaga alam iaitu biru muda tidak dapat diserap oleh tiroid yangmesti berlaku dalam keadaan roh dan jasad bercantum (keserentakan ruangdan masa) - dalam erti kata lain jaga daripada tidur. Disini juga dapatkita cungkil akan rahsia diperintahkan solat diawal waktu.

Bermulanyasaja azan Subuh, tenaga alam pada waktu itu berada pada tahap optimum.Tenaga inilah yang akan diserap oleh tubuh melalui konsep resonan padawaktu rukuk dan sujud. Jadi mereka yang terlewat Subuhnya sebenar sudahmendapat tenaga yang tidak optimum lagi.

Waktu Zuhur

Warnaalam seterusnya berubah ke warna hijau (isyraq & dhuha) dankemudian warna kuning menandakan masuknya waktu Zohor. Spektrum warnapada waktu ini bersamaan dengan frekuensi perut dan hati yang berkaitandengan sistem penghadaman. Warna kuning ini mempunyai rahsia yangberkaitan dengan keceriaan. Jadi mereka yang selalu ketinggalan atauterlewat Zuhurnya berulang-ulang kali dalam hidupnya akan menghadapimasalah di perut dan hilang sifat cerianya.. Orang yang tengah sakitperut ceria tak ?

Waktu Asar

Kemudianwarna alam akan berubah kepada warna oren, iaitu masuknya waktu Asar dimana spektrum warna pada waktu ini bersamaan dengan frekuensi prostat,uterus, ovari dan testis yang merangkumi sistem reproduktif. Rahsiawarna oren ialah kreativiti. Orang yang kerap tertinggal Asar akanhilang daya kreativitinya dan lebih malang lagi kalau di waktu Asar nijasad dan roh seseorang ini terpisah (tidur la tu ..). Dan jangan lupa,tenaga pada waktu Asar ni amat diperlukan oleh organ-organ reproduktifkita

Waktu Maghrib

Menjelangwaktu Maghrib, alam berubah ke warna merah dan di waktu ini kita kerapdinasihatkan oleh orang-orang tua agar tidak berada di luar rumah. Inikerana spektrum warna pada waktu ini menghampiri frekuensi jin daniblis (infra-red) dan ini bermakna jin dan iblis pada waktu ini amatbertenaga kerana mereka resonan dengan alam. Mereka yang sedang dalamperjalanan juga seelok-eloknya berhenti dahulu pada waktu ini (solatMaghrib dulu la .) kerana banyak interferens (pembelauan) berlaku padawaktu ini yang boleh mengelirukan mata kita. Rahsia waktu Maghrib atauwarna merah ialah keyakinan, pada frekuensi otot, saraf dan tulang.

Waktu Isyak

Apabilamasuk waktu Isyak, alam berubah ke warna Indigo dan seterusnya memasukifasa Kegelapan. Waktu Isyak ini menyimpan rahsia ketenteraman dankedamaian di mana frekuensinya bersamaan dengan sistem kawalan otak.Mereka yang kerap ketinggalan Isyaknya akan selalu berada dalamkegelisahan. Alam sekarang berada dalam Kegelapan dan sebetulnya,inilah waktu tidur dalam Islam. Tidur pada waktu ini dipanggil tidurdelta dimana keseluruhan sistem tubuh berada dalam kerehatan.

Selepastengah malam, alam mula bersinar kembali dengan warna putih, merahjambu dan seterusnya ungu di mana ianya bersamaan dengan frekuensikelenjar pineal, pituitari, talamus dan hipotalamus. Tubuh sepatutnyabangkit kembali pada waktu ini dan dalam Islam waktu ini dipanggilQiamullail .
Begitulah secara ringkas perkaitan waktu solat denganwarna alam. Manusia kini sememangnya telah sedar akan kepentingantenaga alam ini dan inilah faktor adanya bermacam-macam kaedah meditasiyang dicipta seperti taichi, qi-gong dan sebagainya. Semuanya diciptauntuk menyerap tenaga-tenaga alam ke sistem tubuh.

Kita sebagai umat Islam sepatutnya bersyukur kerana telah di'kurniakan' syariat solat oleh Allah s.w.t tanpa perlu kita memikirkan bagaimanahendak menyerap tenaga alam ini. Hakikat ini seharusnya menginsafkankita bahawa Allah s.w.t mewajibkan solat ke atas hambanya atas sifatpengasih dan penyayang-Nya sebagai pencipta kerana Dia tahu hamba-Nya ini amat-amat memerlukannya. Adalah amat malang sekali bagi kumpulanmanusia yang amat cuai dalam menjaga solatnya tapi amat berdisiplin dalam menghadiri kelas taichinya .

============ ========= ========= ========= =========

Hakikat Sembahyang

1. Berdiri Betul (Qiam) - Melambangkan ALLAH Yang Satu (Nafsi/Menafikan diri kepada ALLAH)

2. Ruku` - Melambangkan Keagungan ALLAH (Aku Mengagungkan dan Membesarkan ALLAH)

3. Iktidal - Melambangkan kita rapat dengan ALLAH. (Aku Menghormati ALLAH)

4. a) Sujud 1 - Melambangkan ALLAH Maha Tinggi (Aku menghina diri kepada ALLAH.)

b) Sujud 2 - (Aku merendah diri kepada ALLAH)

5. Duduk Antara 2 Sujud - Melambangkan kita hamba yang tidak memiliki apa-apa (Aku memohon keampunan kepada ALLAH)

6. Duduk Membaca Tahayyat - (Aku menyerah diri kepada ALlah)

7. a) Salam 1 - Aku meminta keizinan daripada ALlah. Selamatkan semua muslimin
muslimat,mukminin mukminat dan malaikat di sebelah kanan.

b) Salam 2 - Selamatkan semua muslimin muslimat,mukminin mukminat dan malaikat
sebelah kiri.

Catatan : Hilangkan keakuan pada diri dan timbulkan perasaan pengabdian sebagai hamba yg hakiki kepadaNya dengan izinNya jua.

"Tiada daya kecuali pertolonganNya"

No comments:

Post a Comment