Friday, January 13, 2012

Hai anakku : engkau telah merasakan betapa beratnya mengangkat batu besar dan besi yang amat berat tetapi lebih berat lagi daripada semua itu,bilamana engkau mempunyai tetangga (jiran) yang jahat.

Hai anakku : janganlah engkau mengirimkan orang yang tidak cerdik sebagai utusan.Maka bila tidak ada orang yang cerdik,sebaiknya dirimulah saja yang layak menjadi utusan.Jauhilah bersifat dusta,sebab dusta itu mudah dilakukan,bagaikan memakan daging burung,pada hal sedikit sahaja berdusta itu telah memberikan akibat yang berbahaya.

Hai anakku : bila engkau mempunyai dua pilihan,ziarah orang mati atau hadir majlis perkahwinan,pilihlah untuk menziarahi orang mati,sebab ianya akan mengingatkan mu kepada kampung akhirat,sedangkan menghadiri pesta perkahwinan hanya mengingatkan diri mu kepada kesenangan duniawi sahaja.

Janganlah engkau makan kenyang yang berlebihan,kerana sesungguhnya makan yang terlalu kenyang itu adalah lebih baiknya bila makanan itu diberikan kepada anjing asahaja.

Hai anakku : janganlah engkau terus menelan sahaja kerana manisnya barang dan janganlah terus memuntahkan saja pahitnya sesuatu barang itu,kerana manis belum tentu menimbulkan kesegaran dan pahit itu belum tentu menimbulkan kesengsaraan.

Makanlah makanan mu bersama-sama dengan orang-orang yang takwa dan musyawarahlah urusan mu dengan para alim ulamak dengan cara meminta nasihat dari mereka.

Hai anakku : bilamana engkau mahu mencari kawan sejati,maka ujilah terlebih dahulu dengan berpura-pura membuat dia marah.Bila mana dalam kemarahan itu dia masih berusaha menginsafkan kamu,maka bolehlah engkau mengambil dia sebagai kawan.Bila tidak demikian,maka berhati-hatilah.Selalulah baik tutur kata dan halus budi bahasa mu serta manis wajah mu,dengan demikian engkau akan disukai orang melebihi sukanya seseorang terhadap orang lain yang pernah memberikannya barang yang berharga.

No comments:

Post a Comment