Sunday, August 03, 2014

Zun Nun dan Cincin Emas

ZUN NUN DAN CINCIN EMAS
بسم الله الرحمن الرحيم
Assalaamu Alaykum Wa Rahmatullaahi Wa Barakaatuh
اللهم صل على محمد وآل محمد

Beberapa waktu yang lalu, di Mesir hidup seorang sufi yang tersohor bernama Zun-Nun. Seorang pemuda mendatanginya dan bertanya :”Tuan, saya belum faham mengapa orang seperti tuan mesti berpakaian apa adanya, amat sangat sederhana. Bukankah di zaman yang ini berpakaian moden amat perlu, bukan hanya untuk penampilan namun juga untuk tujuan banyak hal lain.”Sang sufi hanya tersenyum,ia lalu melepaskan cincin dari salah satu jarinya, lalu berkata : “Orang muda, akan ku jawab pertanyaanmu, tetapi lebih dahulu lakukan satu hal untukku. Ambillah cincin ini dan bawalah ke pasar di seberang sana.
Cubalah, bolehkah kamu menjualnya dengan harga satu keping emas.”Melihat cincin Zun-Nun yang kotor, pemuda tadi merasa ragu; “Satu keping emas. Saya tidak yakin cincin ini boleh dijual dengan harga itu.” “Cubalah dulu orang muda. Siapa tahu kamu akan berjaya menjualnya…
”Pemuda itu pun bergegas ke pasar. Ia menawarkan cincin itu kepada pedagang kain, pedagang sayur, penjual daging dan ikan, serta kepada yang lainnya. Ternyata,tak seorang pun berani membeli dengan harga satu keping emas. Mereka menawarnya dengan hanya satu keping perak.Tentu saja, pemuda itu tidak berani menjualnya dengan harga satu keping perak.
Ia kembali ke kediaman Zun-Nun dan melaporkan; “Tuan, tak seorang pun yang berani menawar lebih dari satu keping perak.”Zun-Nun, sambil tetap tersenyum arif, berkata, “Sekarang pergilah kamu ke kedai emas di belakang jalan ini. Cuba perlihatkan kepada pemilik kedai atau tukang emas di sana. Jangan tentukan harga. Dengarkan saja, bagaimana ia memberikan penilaian.”Pemuda itu pun pergi ke kedai emas yang dimaksud. Ia kembali kepada Zun-Nun dengan raut wajah yang lain. Ia kemudian melaporkan;
“Tuan, ternyata para pedagang di pasar tidak tahu nilai sesungguhnya dari cincin ini. Pedagang emas menawarnya dengan harga seribu keping emas. Rupanya nilai cincin ini seribu kali lebih tinggi daripada yang ditawar oleh para pedagang di pasar.”Zun-Nun tersenyum simpul sambil berkata; “Itulah jawapan atas pertanyaan mu tadi orang muda. Seseorang tidak boleh dinilai dari pakaiannya. Hanya“para pedagang sayur, ikan dan daging di pasar” yang menilai demikian. Namun tidak bagi “pedagang emas”.Emas dan permata yang ada dalam diri seseorang, hanya boleh dilihat dan dinilai jika kita mampu melihat ke dalam jiwa. Diperlukan kearifan untuk menjenguknya. Dan itu memerlukan proses wahai anak muda.
Kita tak boleh menilainya hanya dengan tutur kata dan sikap yang kita dengar dan lihat sekilas. Seringkali yang disangka emas ternyata besi biasa dan yang kita lihat sebagai besi biasa ternyata emas.”

No comments:

Post a Comment